Torenuurwerk:
Nog niet zolang geleden werden in kerktorens e.d. de mechanische (slinger)uurwerken vervangen door nauwkeuriger lopende elektrische uurwerken. Deze oude mechanische uurwerken werden toen voor
oudijzer prijzen of zelfs voor niets van de hand gedaan. Mijn torenuurwerk is lang geleden door de bekende Fa. van bergen uit Heiligerlee gemaakt en bevond zich in een zeer slechte staat (zeer veel roest). Omdat dit uurwerk voor een torenuurwerk relatief klein is (145 cm hoog, 75 cm breed en 40 cm diep) was het mogelijk hem na de restauratie bij ons in de woonkamer te plaatsen.
Friese staartklokken:
De Friese staartklok die bij ons aan de muur hangt is 1 uit een serie van 3 , gemaakt door mijn vader.
Alle tandwielen, assen, kast, het schilderwerk van de wijzerplaten, zelfs de gegoten beeldjes (Atlas die de wereldbol torst en 2 engelen) heeft hij zelf gemaakt! Als voorbeeld heeft een in de familie aanwezig origineel exemplaar gediend.
Groninger stoeltjesklokken:
Nadat alle Friese staartklokken klaar waren is mijn vader samen met een vriend begonnen met het bouwen van 5 Groninger stoeltjesklokken. Hiervoor is een stoeltjesklok uit een museum als voorbeeld genomen.
Lang voordat beide klokken klaar waren kwamen beide vrienden echter te overlijden!
Er was al een ruime hoeveelheid onderdelen gefabriceerd, echter niet voldoende om de 5 klokken te kunnen afbouwen. Gezien het vele werk wat al in de fabricage van de klokken was gestoken heb ik de nog ontbrekende assen, tandwielen, kasten en wijzerplaten e.d. zelf gemaakt en de klokken afgebouwd.
Eeuwen terug was de produktie van dergelijke klokken een puur regionaal gebeuren. Dat is de reden dat bijvoorbeeld Groninger stoeltjesklokken qua uiterlijk en versierselen duidelijk afwijkt van bijvoorbeeld een Friese stoeltjesklok uit dezelfde periode.